Wijzigingen overdrachtsbelasting: nu kopen of wachten tot 2021?

Bent u voornemens een onroerende zaak aan te kopen? Door de notariële levering nog in 2020 plaats te laten vinden voorkomt u mogelijk dat u een hoger tarief overdrachtsbelasting moet betalen.

Op Prinsjesdag is een voorstel gepubliceerd dat erop neerkomt dat een koper van een onroerende zaak die hij niet zelf gaat bewonen vanaf 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting betaalt. Het tarief van 8% geldt onder meer voor bedrijfspanden, beleggingspanden, tweede woningen, woningen voor de verhuur en aandelen in een onroerendzaakrechtspersoon.

Door de voorgenomen koop uiterlijk 31 december 2020 bij de notaris te laten passeren, voorkomt u dat u mogelijk het hogere tarief overdrachtsbelasting betaalt en bespaart u 2% tot 6% overdrachtsbelasting.

Bent u starter op de woningmarkt dan kan het uitstellen overdracht van de woning tot 2021 zeer voordelig zijn.

Bent u voornemens om een woning aan te kopen? Of heeft u deze al gekocht, maar is deze nog niet geleverd? Door het moment van levering bij de notaris uit te stellen tot (vanaf) 1 januari 2021 kunt u mogelijk gebruik maken van een vrijstelling overdrachtsbelasting.

Op Prinsjesdag is voorgesteld een vrijstelling overdrachtsbelasting in te voeren voor personen tussen 18 en 35 jaar die een woning aankopen en die woning gaan bewonen. Door het moment van levering bij de notaris uit te stellen tot (vanaf) 1 januari 2021 kunt u mogelijk gebruik maken van deze vrijstelling overdrachtsbelasting.

Download hier de "factsheet wijzigingen overdrachtsbelasting" van de Rijksoverheid

Neemt u gerust contact met ons op als u hierover vragen heeft. Wij helpen u graag. U bereikt ons via het contactformulier.

Naar het overzicht
 

Contact