Lage BTW-tarief van 6% gaat omhoog naar 9%

Wellicht heeft u kennis genomen van het voornemen van het kabinet om het lage BTW-tarief van 6% naar 9% te verhogen.
Na de behandeling in de Tweede Kamer heeft afgelopen week de Eerste Kamer ook met de kabinetsplannen ingestemd, waardoor de wijziging van het BTW-tarief per 1 januari 2019 een feit is.
 
Per 1 januari 2019 vindt de verhoging van het lage BTW-tarief van 6% naar 9% plaats. Dit betekent dat met name de eerste levensbehoeften in prijs worden verhoogd. Niet alleen eten en drinken -alcoholhoudende drank uitgezonderd- krijgen te maken met de verhoging van het tarief, ook boeken en tijdschriften, de kapper, concertkaartjes, planten en bloemen, fietsreparaties, sportscholen en zwembaden, hotelovernachtingen/verhuur van vakantie- en recreatiewoningen, de schoenmaker en de schilder en stukadoor ontkomen er niet aan. Ondernemers voor de BTW die nu dus nog met het lagere BTW-tarief van 6% te maken hebben, moeten er per 1 januari 2019 voor zorgen dat alle verkopen, diensten en leveringen op dat gebied met 9% gefactureerd worden.
 
Ondernemers die producten verkopen of diensten verlenen die onder het lage BTW-tarief vallen dienen onder andere met de volgende punten rekening te houden:
  • De kassasystemen moeten worden aangepast aan het nieuwe lage tarief van 9%.
  • Check of het boekhoudprogramma de verhoging automatisch verwerkt en zo niet, pas dit tijdig aan.
  • Pas de facturatie aan zodat het juiste tarief wordt gehanteerd.
  • Als een BTW-ondernemer nu al offertes maakt voor leveringen of diensten na 1 januari 2019, houd dan rekening met het nieuwe tarief.
  • Bij het verrichten van werkzaamheden voor particulieren en ondernemers die alleen BTW-vrijgestelde prestaties verrichten, kan een voordeel worden behaald als het moment van facturering naar voren wordt gehaald en er ook in 2018 betaald wordt. Het 6%-tarief is dan namelijk nog van toepassing. Voordeel voor uw klant is 3%. Hierbij is het wel van het grootste belang dat zowel de factuur in 2018 uitgereikt wordt en dat de (volledige) betaling voor 31 december 2018 plaatsvindt.
Naar het overzicht
 

Contact